Wonen in het Wapen

Over Het Wapen van Bemmel

HET WAPEN

van Bemmel

Al meer dan anderhalve eeuw is het Wapen van Bemmel het kloppend hart van het dorp. In het midden van de 19de eeuw stond er schuin tegenover het Wapen, op de plek waar nu de Dr. Poellstraat begint, een bakkerij/café. Dit werd gerund door de familie Van de Sand. Dochter Willemien trouwde in 1884 met Hent Janssen. Het jonge echtpaar ging de bakkerij en het café runnen. Naast dit pand verrees een statig huis waar de ouders van Willemien gingen wonen.

Hent Jansen en Willemien van de Sand kregen een aantal kinderen. Een van hen (Harrie) zou uiteindelijk het café en de bakkerij, die inmiddels ook kruidenierswinkel was, overnemen. Drie vrijgezelle zussen van Harrie (Willemien, Bertha en Maria) gingen in 1924 in het eerdergenoemde statige huis wonen. Het huis werd toen vernoemd naar de voornamen van de bewoonsters: Wilberma.

Operation Market Garden

Door Operation Market Garden (17 september 1944) kwam Bemmel in de frontlinie te liggen. Het oorlogsgeweld rond de Slag om Arnhem liet geen enkel huis onbeschadigd. Met man en macht werd het apocalyptische Bemmel na de oorlog opgebouwd. In 1947 werden er plannen gemaakt om het pand van Janssen te onteigenen. Men wilde vanaf de Dorpsstraat een nieuwe weg maken die het oude centrum zou verbinden met een nieuw te ontwikkelen wijk (Klappenburg). Het pand van Janssen zou daarvoor moeten wijken.

Dat gebeurde en Harrie Janssen verhuisde met zijn bedrijf naar de overkant (de huidige locatie van het Wapen van Bemmel). Tot die tijd zat hier café Verweijen, maar dit pand was onherstelbaar verwoest. Verweijen wilde geen doorstart maken en verkocht de grond aan Harrie Janssen. In 1949 kwam op deze plek dus het Wapen van Bemmel. Men wilde er gelijk een grote feestzaal bij bouwen maar daar gaf de gemeente geen toestemming voor. De woningnood was dusdanig groot dat hier prioriteit aan werd gegeven. Die feestzaal kwam er alsnog in 1963. De zaal werd onderkelderd en daar kwamen kegelbanen.

Wie Bemmel zegt...,

zegt in één adem het Wapen van Bemmel

Het Wapen van Bemmel is in de hele regio dan al jaren een begrip. Vader Harrie leidt het bedrijf en de negen kinderen werken bijna allemaal in het bedrijf mee. Iedereen heeft het over Danse bij Jansse. En door een zeer actieve Bemmelse ondernemersvereniging wordt het mogelijk gemaakt dat allerlei topartiesten (van André van Duijn tot Willeke Alberti en van Jacques Herb tot de Zangeres zonder Naam) in de feestzaal van het Wapen optreden. Het is ‘the place to be’. Dat geldt zeker ook tijdens de kermis en de paardenmarkt die bezoekers van heinde en verre trekken. Wie Bemmel zegt…, zegt in één adem het Wapen van Bemmel.

Familie Janssen

Onder leiding van de bevlogen Ad Janssen ontwikkelt de familie Janssen in de jaren zeventig winkelcentrum De Assenburg. Dit wordt later in de hoogte uitgebreid met appartementen. In de jaren negentig wordt het Wapen van Bemmel verkocht omdat er binnen de familie Janssen geen opvolger is.

Momenteel runt Jasper Bergamin, de zoon van de oud-burgemeester, het Wapen van Bemmel. Met gevoel voor de roemrijke historie, prachtig verbeeld met oude decoraties en afbeeldingen aan de wand, zorgt hij ervoor dat het Wapen nog steeds het kloppend hart van Bemmel is.