Het Wapen van Bemmel

De Architect aan het woord

Qwartier Architecten

Architectuur

Als architect ben je iedere dag op zoek naar inspiratie. Voor Het Wapen van Bemmel ben ik teruggegaan naar mijn jeugd. Ik kan mij nog goed de dagtripjes in ons deusjevootje herinneren onder andere naar het pittoreske hanzestadje Zutphen, waar het oude centrum door zijn rijke architectuur een sfeer opriep die mij direct pakte. Een sfeer die je een rustig en prettig gevoel gaf, ondanks dat de panden divers van grootte, goothoogte en raamverdeling waren. Door deze authentieke stijlkenmerken in de vormgeving van het Plan Wapen van Bemmel te verwerken ontstaat een architectuur die vanaf grote afstand herkend wordt. De verschillende bouwblokken zijn daarnaast gecreëerd met ieder specifieke kenmerken, waarin plaats is voor individualiteit, veelvormigheid en verrassing.

De Loostraat

Majestueus zijn de huizen aan de Loostraat te noemen. Door de schakeling van kleinschalige woonblokken oogt het zeer vriendelijk en gevarieerd. Men kan hier diverse woontypes onderscheiden, zowel in breedtemaat als ook in plattegrond opzet. Door te variëren in kleur- en materiaalgebruik stralen de huizen een herkenbare vriendelijkheid uit.

Allereerst is er aan de zijde van het restaurant ‘Het Wapen van Bemmel’ een pakhuis vormgegeven dat voorzien is van luiken zoals de pakhuizen in Zutphen. Dit pakhuis is uitgevoerd in een rustieke baksteen met getogen rollagen en dito kozijnen. In het midden is er een statig herenhuis, waarbij de woningen op straatniveau zijn voorzien van trapjes naar de voordeur.

Zoals een herenhuis betaamt is deze voorzien van een grote dakkap met gemetselde tuiten en uitgevoerd in een warme kleur baksteen. Alle kozijnen zijn traditioneel ‘stevig’ vormgegeven met een fijnverdeling van raamroeden. Het hoekpand is direct herkenbaar aan de witte sierlijsten rond de raamopeningen. Het is daardoor krachtig van vorm mede door de impressieve rode baksteen en het doorgetrokken metselwerk in de kap. Het hoekpand staat op een basement van hardsteen waardoor het pand extra cachet krijgt. Alle woningen zijn voorzien van een groot buitenterras.

Pollenbrink

Aan de Pollenbrink zijn 2 woonblokken ontworpen. Tevens is aan deze zijde de toegang naar de parkeergarage, die plaats bied aan een parkeerplaats voor elke woning. Ook bevind zich hier de hoofdentree naar de appartementen. Het hoekpand is direct herkenbaar aan de witte sierlijsten rond de raamopeningen. Het is daardoor krachtig van vorm mede door de impressieve rode baksteen en het doorgetrokken metselwerk in de kap. De witte sierlijsten zijn ook rond de grote buitenterassen aangebracht, die in het bouwvolume zij opgenomen.

Het hoekpand staat op een basement van hardsteen waardoor het pand extra cachet krijgt.

Het rechtse woonblok aan de Pollenbrink is herkenbaar aan zijn risaliet. Hierdoor ontstaat een mooie dieptewerking in de gevel en vormt het een natuurlijke overgang tussen het woon- en entreegedeelte. Ook dit pand is voorzien van een imposante kap met grote dakkapellen. Alle kozijnen zijn vormgegeven met een fijnverdeling van raamroeden. Daarbij zijn de grote buitenterrassen geïntegreerd in de bouwmassa die gevormd wordt door een warme kleur baksteen.